Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kurczak smażony z trawą cytrynową (Wietnam)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Obrać trawę cytrynową z zewnętrznej warstwy i drobno posiekać białą część.

Kurczak smażony z trawą cytrynową (Wietnam)

Składniki:

Kurczak smażony z trawą cytrynową (Wietnam)

 

  • 4 łodygi trawy cytrynowej
  • 500 g pokrojonejw  kostkę piersi kurczaka bez skóry
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 posiekana czerwona papryka
  • 2 łyżki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżak sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżki cukru
  • sól
  • 2 posiekane dymki

Sposób przygotowania:

Kurczak smażony z trawą cytrynową (Wietnam)
Obrać trawę cytrynową z zewnętrznej warstwy i drobno posiekać białą część. Resztę wyrzucić. Włożyć kurczaka do dużej miski, dodać trawę cytrynową, olej sezamowy i wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na conajmniej 2 godziny. Na duzej patelni o grubym dnie rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i smażyć 5 minut ciągle mieszając aż mięso stanie się białe. Dodać paprykę, orzeszki, sól do smaku oraz sos rybny i sojowy. Smażyć kolejne 5 minut aż kurczak i papryka będą miękkie. Tuż przed podaniem posypać posiekaną dymką.