Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Książka Kucharska: Smaki Japonii

Kurczak Teriyaki (Japonia)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Smażymy mięso na średnim ogniu z obu stron aż nabierze złotego koloru.

Kurczak Teriyaki (Japonia)

Składniki:

Kurczak Teriyaki (Japonia)

 

  • 1 pierś kurczaka podzielona na 2 części
  • 2 dymki pokrojone ukośnie na 7 cm kawałki
  • 0.25 szkl. Sosu do Teriyaki Blue Dragon
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kurczak Teriyaki (Japonia)

Kurczak Teriyaki: Smażymy mięso kurczaka na średnim ogniu z obu stron aż nabierze złotego koloru. Zdejmujemy z patelni. Na patelnie wlewamy sos Teriyaki doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy mięso i dusimy przez 15 minut okazjonalnie odwracając. Na 3 minuty przed końcem smażenia dodajemy cebulkę.Uduszone mięso kroimy w cienkie plasterki podajemy z ryżem przybrane dymką. Popularny jest też sposób podawania kurczaka Teriyaki w formie szaszłyka.