Sposób przygotowania:
Kurczak teriyaki na smażonym makaronie ryżowym
Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie. Kurczaka kroimy w paski. Sos teryaki wlewamy do miseczki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i stary na tarce imbir – mieszamy. Do powstałej marynaty wkładamy kurczaka i odstawiamy go na minimum 15 minut. Kiedy kurczak nam się zamarynuje nabijamy go na patyczki i grillujemy na patelni grillowej lub grillu po 5-8 minut z każdej strony. W czasie kiedy mięso się grilluje w garnka 2 litrowego wlewamy oliwy tak aby sięgała minimum 1/3 wysokości. Kiedy oliwa się rozgrzeje, wrzucamy na nią makaron ryżowy i od razu wyciągamy. UWAGA! Makaron ryżowy włożony do oliwy zachowuje się jak popcorn lub preparowany ryż, pęcznieje, rośnie i staje się chrupiący, dlatego warto użyć większego garnka. Na talerz wykładamy porcję makaronu, na niego nasze szaszłyki z kurczaka, całość możemy podać z ulubionym sosem , u mnie słodkim sosem chilli.