Sposób przygotowania:
Kurczak teriyaki w panierce panko
Na początek robimy sos: łączymy ze sobą sos sojowy, sok pomarańczowy, wino, cukier, miód i Mirin w małym rondelku. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy przez 6 minut, aż lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Piersi lekko rozpłaszczamy rozbijając. Wkładamy do sosu teriyaki na godzine. Rozgrzewamy piekarnik do 180st. Do jednej miski dajemy mąkę, do drugiej lekko rozbełtane jajka wymieszane z pieprzem i solą, a do trzeciej panierkę panko. Blaszke do pieczenia lub ruszt smarujemy oliwą (ja spryskałam oliwą w sprayu). Piersi wyjmujemy z sosu, strzepujemy jego nadmiar i panierujemy, najpierw w mące, potem w jajku a nastepnie w panko. Piersi dajemy na blaszke, spryskujemy oliwą w sprayu i do rozgrzanego piekarnika na 2O minut az panierka sie przyrumieni. Upieczone kroimy na kawałki, skrapiamy sosem teriyaki, podajemy z ulubiona salatka. Oczywiście kto nie posiada składników na zrobione własnego sosu można uzyć gotowego sosu teriyaki. Efekt bedzie rownie dobry.
Makar