kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Kurczak w białym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Raj dla tych którzy lubią cebulkę :) Mnie troszkę przypomina ten smak specjały kuchni francuskiej :)

Kurczak w białym winie

Składniki:

Kurczak w białym winie

 

  • 1 kurczak około 1,2 kg
  • 25 dkg malutkich czerwonych cebulek
  • 25 dkg białych malutkich cebulek
  • 2 pęczki dymki
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina-250ml
  • 1 szklanka rosołu-250ml
  • 5 dkg wędzonego boczku
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak w białym winie
Kurczaka dzielimy na 8 części i nacieramy sola i pieprzem.Cebule kroimy na połowy a dymki kroimy na ćwiartki.Podsmażamy plasterki boczku i kurczaka,wrzucamy cebulki i dymkę i dusimy razem przez 10 minut.Wlewamy rosół,wino i wrzucamy listki laurowe i dusimy jeszcze 40 minut.Wyjmujemy mięso i nie pozwalamy mu wystygnąć.Sos zagęszczamy mąką z odrobiną zimnej wody.zagotowujemy.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Układamy kurczaka na półmisku i polewamy sosem z cebulkami.Podajemy z bagietką :) Smacznego!!!