SUPERPRZEPIS

Kurczak w brukselce z marchewką

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Kurczak w brukselce z marchewką Więcej zdjęć (5)

Zamiast tradycyjnej marchewki z groszkiem dziś brukselka z marchwią .

Składniki:

Kurczak w brukselce z marchewką

 

  • 2-4 pałeczki z kurczaka ( zależy ile stołownicy jedzą - ja robię 2 )
  • 10 średnich brukselek
  • 2 średnie marchewki ( lub 1,5 dużej )
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra
  • 2 łyżki masła
  • sól do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • cukier do smaku
  • 1/2 litra wody
  • 2 łyżki kopru pokrojonego
  • 2 płaskie łyżki mąki ( lub błyskawicznej białej zasmażki Knorra )

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w brukselce z marchewką
Kurczaka umyć , osuszyć . Brukselkę obrać z wierzchnich liści , odciąć końcówkę z głąba . Marchewki obrać i pokroić w ozdobne grube plasterki . Ułożyć w garnku kurczaka , brukselki i marchew . Zalać wodą . Dodać kostkę bulionową .Zagotować , zmniejszyć gaz i gotować na małym ok. 40 minut aż mięso będzie miękkie . Wsypać koperek . Dodać masło . Oprószyć mąką lub zasmażką . Wymieszać . Doprawić do smaku sokiem z cytryny , cukrem i solą . Podawać z ryżem na sypko . Posypałam na talerzu dla dekoracji czarnuszką ale ten sam efekt osiągnie się mieląc nad talerzem na świeżo kolorowy grubo mielony pieprz .
Kurczak w brukselce z marchewką
Składniki zgromadzone można przystąpić do gotowania
Kurczak w brukselce z marchewką
Obrać , umyć i pokroić marchewkę ( ja kroję ją w ozdobne kwiatki )
Kurczak w brukselce z marchewką
Brukselkę oczyścić z wierzchnich listków i odciąć dolny kawałek głąba
Kurczak w brukselce z marchewką
Ugotowane mięso i warzywa dusić jeszcze chwilę z masłem i koprem , oprószyć mąką i doprawić