Smak Monika

Smak Monika

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Kurczak w chińskim wydaniu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wyśmienita kuchnia chińska jest bogata smakowo, dlatego warto od czasu do czasu skosztować jej przysmaków.

Kurczak w chińskim wydaniu

Składniki:

Kurczak w chińskim wydaniu

 

  • 1 kurczak
  • 1 łyżka sosu sojowego Tao Tao.
  • 1 łyżka sosu imbirowego Tao Tao.
  • 1 łyżka oleju sezamowego Tao Tao
  • 6 łyżek oleju do smażenia
  • ½ szklanka wody
  • ½ szklanka białego wina
  • 3 łyżki wody
  • pieprz
  • sól
  • majeranek

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w chińskim wydaniu
Kurczaka podzielić na porcję, posypać solą, pieprzem, majerankiem, polać łyżką oleju, łyżką sosu sojowego Tao Tao, dokładnie wymieszać i odstawić na jedną noc do lodówki. Olej do smażenia rozgrzać na patelni, włożyć kawałki kurczaka, skropić sosem imbirowym Tao Tao, mieszając, smażymy 5 minut, po czym wybieramy łyżką cedzakową na półmisek i odstawiamy. Olej zlewamy z patelni, zostawiając 3 łyżki, po czym dodajemy białe wino, wodę, sos sezamowy Tao Tao, kawałki kurczaka, wszystko gotujemy 3 minuty na dużym ogniu, a następnie zmniejszając ogień kolejne 25 minut. Gotowego kurczaka przekładamy na półmisek, posypujemy majerankiem, ozdabiamy warzywami. ,, Kurczaka w chińskim wydaniu’’, można podawać ze smażonym, albo ugotowanym ryżem.