Sposób przygotowania:
Kurczak w chrupiącej panierce z warzywam
1. Kawałki kurczaka układamy w misce, każdy solimy, pieprzymy i posypujemy marynata. Zalewamy je maślanką i na minimum 3 godz wstawiamy do lodówki (ja wstawiam na całą noc). Po tym czasie kurczaka przekładamy na durszlak i czekamy ok 15 min, żeby nadmiar maślanki ściekł (nie spłukujemy, czekamy aż maślanka sama spłynie). 2. Rozgniatamy płatki kukurydziane - najpierw około szklanki - i mieszamy je z sezamem i bułką tartą. Kurczaka obtaczamy w panierce. Jeśli płatków będzie za mało, dosypujemy. 3. Opanierowane kawałki kurczaka układamy na natłuszczonej blasze i pieczemy w piekarniku ok 1 godziny w temp 180C. W połowie pieczenia obracamy mięso. Podajemy na gorąco z "warzywami na patelnię" lub frytkami (najlepiej i z tym i z tym;)
karita
misia53