kamil0993

kamil0993

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 39]

Kurczak w chrupiącej panierce z warzywam

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny kurczak w niestandardowej panierce...

Kurczak w chrupiącej panierce z warzywam

Składniki:

Kurczak w chrupiącej panierce z warzywam

 

  • 1 sprawiony kurczak albo 1 kg ćwiartek, podudzi lub filetów (co kto woli)
  • 1 opakowanie (400-500ml) maślanki naturalnej
  • sól, pieprz
  • gotowa marynata czosnkowa
  • płatki kukurydziane
  • po 2 łyżki ziaren sezamu i bułki tartej

Sposób przygotowania:

Kurczak w chrupiącej panierce z warzywam
1. Kawałki kurczaka układamy w misce, każdy solimy, pieprzymy i posypujemy marynata. Zalewamy je maślanką i na minimum 3 godz wstawiamy do lodówki (ja wstawiam na całą noc). Po tym czasie kurczaka przekładamy na durszlak i czekamy ok 15 min, żeby nadmiar maślanki ściekł (nie spłukujemy, czekamy aż maślanka sama spłynie). 2. Rozgniatamy płatki kukurydziane - najpierw około szklanki - i mieszamy je z sezamem i bułką tartą. Kurczaka obtaczamy w panierce. Jeśli płatków będzie za mało, dosypujemy. 3. Opanierowane kawałki kurczaka układamy na natłuszczonej blasze i pieczemy w piekarniku ok 1 godziny w temp 180C. W połowie pieczenia obracamy mięso. Podajemy na gorąco z "warzywami na patelnię" lub frytkami (najlepiej i z tym i z tym;)