czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Kurczak w cieście francuskim

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Danie często przygotowuję na niedzielny obiad lub inne wyjątkowe okazje, takie jak np. Boże Narodzenie czy Wielkanoc.

Kurczak w cieście francuskim Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak w cieście francuskim

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w cieście francuskim
Ciasto francuskie rozmrozić. Mięso umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż włókien w dość duże paski i rozbić delikatnie. Oprószyć ze wszystkich stron solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi. Grzyby oczyścić, pokroić w cienkie plastry. Cebule obrać, pokroić w cienkie półplasterki. Cebule zeszklić na odrobinie mocno rozgrzanego oleju, dodać pokrojone pieczarki, dusić ok. 5 min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozwinąć rozmrożone ciasto oprószyć delikatnie mąką. Na środku układać filet z kurczaka, grzyby oraz plastry sera. Boki ciasta złożyć do środka i dokładnie zlepić brzegi. Delikatnie przełożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 30min w temp. 180st.
Kurczak w cieście francuskim
Na środku ciasta ułożyćkurczaka, grzyby i ser
Kurczak w cieście francuskim
Boki ciast złozyć do środka i delikatnie zlepić