mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kurczak w cieście naleśnikowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To jedna z moich ulubionych propozycji na pysznego kurczaka. Kotleciki wychodzą takie napompowane jak kołderka;)

Kurczak w cieście naleśnikowym

Składniki:

Kurczak w cieście naleśnikowym

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w cieście naleśnikowym
Piersi dzielimy na kawałki,rozbijamy. Solimy i pieprzymy. Nacieramy czosnkiem- plasterkami, po czym razem z nimi wkładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i do lodówki na 1-2 godz. wędruje ten cały ambaras;) chodzi o to żeby mięsko nasiąknęło aromatem czosnku- kto nie lubi niech pominie ten etap.

Przygotowujemy ciasto tak jak na naleśniki, tylko musi być bardzo gęste. Jeżeli jest zbyt rzadkie-dodajemy mąki,jeżeli zbyt
gęste dolewamy mleka. Ciasto ma być tzw.
wytrawne,dlatego dodajemy do smaku przyprawę Magii i troszkę Vegety.

Obtaczamy pierś w tym cieście i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z każdej strony.

Obtoczenie mięska może sprawić trochę trudności,ale ja to robię za pomocą wykałaczki, ale można to zrobić za pomocą łyki i jak położy się kotleta na patelni, to na wierzch dolewamy jeszcze trochę ciasta.
Kotlet najlepiej smakuje jak go zjemy zaraz po usmażeniu, jest wtedy fajnie chrupiący.