Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kurczak w cynamonowej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Cynamon z reguły jest używany do dań słodkich. Jednak równie dobrze sprawdza się w potrawach słonych. Odrobina dodana do mięsa dostarcza nam nowych ciekawych doznań.

Kurczak w cynamonowej panierce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w cynamonowej panierce

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w cynamonowej panierce
Oczyszczone mięso zalewamy zimną wodą i moczymy około 30 min. Jeśli ktoś nie lubi skrzydełek może je zastąpić np pałkami Do maślanki dodajemy rozmaryn, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz w takiej marynacie zostawiamy mięso na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na noc. Składniki na panierkę mieszamy razem w naczyniu. Ilość cynamonu może być większa, kto lubi może zaszaleć. Pojedynczo przekładamy skrzydełka wprost z maślanki do panierki. Dociskamy aby mocno się nią pokryły, a następnie lekko strząsamy nadmiar, aby nam nie spłynął podczas smażenia i się nie przypalał. Smażymy na wolnym ogniu z każdej strony. Po wyjęciu z tłuszczu dobrze jest osuszyć na papierowym ręczniku.
Kurczak w cynamonowej panierce
Maślanka i sok z cytryny nie tylko rozbijają białko w mięsie ale i robią je bardziej soczystym
Kurczak w cynamonowej panierce
Dwie różne mąki, odrobina przypraw i mamy kurczaka w nowej odsłonie
Kurczak w cynamonowej panierce
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy mięso na wolnym ogniu
Kurczak w cynamonowej panierce
Po usmażeniu osuszamy na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu