Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kurczak w cytrynie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Filet z kurczaka, mięso pełne białka, a do tego cytryna przyśpieszająca metabolizm.

Kurczak w cytrynie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w cytrynie

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w cytrynie
Filet obieramy z tłuszczu i jeśli mamy duże trzeba przekroić na pół, kto chce może lekko rozbić. Jajka wbijamy o naczynia, dodajemy sól, pieprz, sok i skórkę z cytryny, mieszamy. W takiej masie zamaczamy mięso, co najmniej na godzinę. Później już tradycyjnie, panierujemy w bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu i osuszeniu z nadmiaru tłuszczu wkładamy pojedynczo do naczynia i przesypujemy szczyptą delikatu. Trzymamy pod przykryciem około 10 min,to spowoduje, że mięso będzie bardziej intensywne i cytrynowe w smaku.
Kurczak w cytrynie
Mięso z piersi i cytryna to podstawowe składniki.
Kurczak w cytrynie
W doprawionych jajkach zamaczamy mięso na co najmniej godzinę.
Kurczak w cytrynie
Panierujemy w bułce i smażymy na rumiano.
Kurczak w cytrynie
Usmażone kotlety zamykamy na około 10 minut.