Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kurczak w czekoladzie.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Delikatny filet pod czekoladową glazurą.

Kurczak w czekoladzie.

Składniki:

Kurczak w czekoladzie.

 

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • łyżeczka sosu sojowego
  • sól do smaku
  • łyżeczka magii
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • olej do smażenia
  • szczypta grubej soli

Sposób przygotowania:

Kurczak w czekoladzie.
Do naczynia dajemy: magii, sos sojowy, odrobinę soli, pieprz cayenne i dokładnie mieszamy. Mięso obieramy z błon i resztek tłuszczu, ostrym nożem nacinamy wzdłuż dwa razy. Dokładnie nacieramy mięso marynatą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Dwie kostki czekolady przy pomocy noża piłki tniemy na cienkie paski. Tak z kostki cztery powinny wyjść. Wyjmujemy mięso ,w nacięcia wkładamy mocno wciskając paski czekolady. Patelnię z odrobiną oleju rozgrzewamy i kładziemy mięso. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu, aż całe mięso się zetnie. Nie obracamy ponieważ czekolada nam wypłynie, co jakiś czas należy podlać wodą. Na gotowe mięsko ścieramy resztę czekolady i jeszcze na chwilę przykrywamy aby się rozpuściła. Przed podaniem posypujemy odrobiną grubej soli.