13sonya

13sonya

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Kurczak w Czerwonej Paście Curry

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Podajemy z pitą, tortillą, pszenną bułką, makaronem chińskim, bądź po prostu ryżem.

Kurczak w Czerwonej Paście Curry

Składniki:

Kurczak w Czerwonej Paście Curry

 

  • Składniki:
  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 50ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka imbiru z proszku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1 mała papryczki chili

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w Czerwonej Paście Curry
Filety z kurczaka myjemy, filetujemy i wkładamy do marynaty (do miski wlewamy 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę imbiru z proszku, szczyptę ziół prowansalskich i posiekaną papryczkę chili). Zamarynowanego kurczaka odstawiamy do lodówki na godzinę. Po godzinie podgrzewamy na patelni 2 łyżki stołowe czerwonej pasty curry z mlekiem kokosowym. Smażyć około 1-2 minut. Następnie kurczaka kładziemy na patelnię grillową i zalewamy mleczkiem kokosowym z czerwoną pastą curry. Smażymy z obu stron, aż się kurczak zarumieni.