Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie pomidorowym na białym winie
Ćwiartki kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przeciąć w stawie na dwie części, oprószyć solą i pieprzem. Kawałki mięsa obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, podlać winem, przykryć i dusić na wolnym ogniu do miękkości, kilkakrotnie odwracając. Dodać pomidory z puszki wraz zalewą, oregano, tymianek, bazylię, suszoną paprykę i granulowany czosnek. Bez przykrycia gotować razem kilka minut, aż pomidory zaczną się rozpadać. Wyjąć mięso na talerzyk, a sos odparować do zgęszczenia i doprawić solą i pieprzem. Mięso ponownie włożyć do sosu i podgrzać. Podawać z makaronem, ryżem lub ziemniakami. ***Ja swój sos lekko odchudziłam zdejmując z wierzchu łyżką tłuszcz, jaki wytopił się z kurczaka podczas duszenia.
misia5
edytaha
Wpadaj Misiu, dla Ciebie przygotuję świeżutką porcję :D
monikaT83
marietta
MagdaMM
gosia56
edytaha
Monisiu, im nas więcej, tym weselej :)
edytaha
MIło Cię zobaczyć Madziu, dawno tu nie zaglądałaś! A kurczak rzeczywiście bardzo aromatyczny :)
edytaha
Dzięki Gosiu, kurczaka polecam, bo delikatny i ciekawy w smaku :)
zbysiowa
edytaha
Hihi, no właśnie Madziu, jak mogłaś? :) :P