edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kurczak w sosie pomidorowym na białym winie

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Kurczak duszony w niezwykle aromatycznym sosie z białego wina i pomidorów, przyprawionym dużą ilością ziół

Kurczak w sosie pomidorowym na białym winie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w sosie pomidorowym na białym winie

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie pomidorowym na białym winie
Ćwiartki kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przeciąć w stawie na dwie części, oprószyć solą i pieprzem. Kawałki mięsa obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, podlać winem, przykryć i dusić na wolnym ogniu do miękkości, kilkakrotnie odwracając. Dodać pomidory z puszki wraz zalewą, oregano, tymianek, bazylię, suszoną paprykę i granulowany czosnek. Bez przykrycia gotować razem kilka minut, aż pomidory zaczną się rozpadać. Wyjąć mięso na talerzyk, a sos odparować do zgęszczenia i doprawić solą i pieprzem. Mięso ponownie włożyć do sosu i podgrzać. Podawać z makaronem, ryżem lub ziemniakami. ***Ja swój sos lekko odchudziłam zdejmując z wierzchu łyżką tłuszcz, jaki wytopił się z kurczaka podczas duszenia.
Kurczak w sosie pomidorowym na białym winie
Umyte i osuszone ćwiartki przekroić na pół i oprószyć solą i pieprzem.
Kurczak w sosie pomidorowym na białym winie
Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron i podlać winem.
Kurczak w sosie pomidorowym na białym winie
Do miękkiego mięsa dodać pomidory krojone wraz z zalewą.
Kurczak w sosie pomidorowym na białym winie
Doprawić do smaku sporą ilością suszonych ziół papryką i czosnkiem granulowanym.