fuksja

fuksja

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Kurczak w winie

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Danie niezwykle aromatyczne,wszystkie składniki pięknie się dopełniają. W niektórych przepisach jest czerwone wino,ja wolę białe. Smacznego!

Kurczak w winie

Składniki:

Kurczak w winie

 

  • 4 udka z kurczaka
  • 400g młodych, małych ziemniaczków
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • 1 średnia cebula
  • 2 marchewki
  • 10 szt. pieczarek
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 250 ml rosołu
  • mąka
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • olej
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w winie
Udka z kurczaka oddielić od kości, oprószyć solą, pieprzem, mąką, usmażyć. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć w oddzielnym garnku. Posiekać cebulę, dodać do boczku. Pokroić pieczarki na spore kawałki- jeśli są małe zostawić w całości, pokroić marchewkę w talarki. Do boczku i cebulki dodać pieczarki, następnie marchew. Dodać podsmażonego kurczaka, podlać winem irosołem, wszysko dusić na małym ogniu ok. 30 min. Dodać tymianek i piertuszkę. Podawać na gorąco z młodymi ziemniaczkami lub ryżem. Wybraną przez siebie surówka, ja uwielniam to danie z sałatką z buraczków:) Ziemniaczki można ugotować wcześniej i dodać do garnk z cała potrawka, również pyszne.