Sposób przygotowania:
Kurczak w galarecie
Filety kurczaka oczyszczamy i myjemy.
Marchewkę i pietruszkę obieramy i myjemy.
Następnie mięso i warzywa zalewamy wodą.
Doprowadzamy do zagotowania, ściągamy wytworzone szumowiny.
Dodajemy przyprawy i gotujemy około 25 - 30 minut.
Po ugotowaniu mięso i warzywa wyjmujemy, wywar przecedzamy powinno być ( około 1,5 litra wywaru) i rozpuszczamy w nim wcześniej namoczoną w małej ilości zimnej wody żelatynę.
Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku.
Mięso kroimy na kawałki,warzywa w kostkę , groszek odcedzamy na sicie z zalewy.
Do silikonowych foremek wlewamy trochę wywaru,dodajemy groszek, kawałek jajka oraz posiekaną natkę pietruszki,odstawiamy do lekkiego zastygnięcia.
Następnie dodajemy kawałki mięsa,marchewkę i pietruszkę ponownie zalewamy tężejącym wywarem i odstawiamy do całkowitego stężenia.
Gotowe wyjmujemy z foremek i podajemy na półmisku jako przekąskę na świąteczny stół.
Możemy ozdobić plasterkami cytryny.
Marchewkę i pietruszkę obieramy i myjemy.
Następnie mięso i warzywa zalewamy wodą.
Doprowadzamy do zagotowania, ściągamy wytworzone szumowiny.
Dodajemy przyprawy i gotujemy około 25 - 30 minut.
Po ugotowaniu mięso i warzywa wyjmujemy, wywar przecedzamy powinno być ( około 1,5 litra wywaru) i rozpuszczamy w nim wcześniej namoczoną w małej ilości zimnej wody żelatynę.
Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku.
Mięso kroimy na kawałki,warzywa w kostkę , groszek odcedzamy na sicie z zalewy.
Do silikonowych foremek wlewamy trochę wywaru,dodajemy groszek, kawałek jajka oraz posiekaną natkę pietruszki,odstawiamy do lekkiego zastygnięcia.
Następnie dodajemy kawałki mięsa,marchewkę i pietruszkę ponownie zalewamy tężejącym wywarem i odstawiamy do całkowitego stężenia.
Gotowe wyjmujemy z foremek i podajemy na półmisku jako przekąskę na świąteczny stół.
Możemy ozdobić plasterkami cytryny.
gosia56
BozenaMatuszczyk