BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

SUPERPRZEPIS

Kurczak w galarecie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kurczak w galarecie to nic innego jak pyszna galareta, która na pewno zasmakuje każdemu i ozdobi świąteczny stół. Przyrządzamy ją raz z drobiu, z nóżek czy golonek albo też z mieszanych mięs, z warzywami czy bez ,ale zawsze wychodzi smaczna.

Kurczak w galarecie Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kurczak w galarecie

 

  • piersi kurczaka 3 szt,
  • marchewka 1 szt,
  • pietruszka 1 szt,
  • liście laurowe 2,
  • ziele angielskie 4 ziarenka,
  • ziarenka pieprzu 3,
  • żelatyna 8 - 9 łyżeczek,
  • groszek konserwowy 3 - 4 łyżki,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka,
  • jajka ugotowane na twardo 3 szt,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ewentualnie odrobina Vegety,

Sposób przygotowania:

Kurczak w galarecie
Filety kurczaka oczyszczamy i myjemy.

Marchewkę i pietruszkę obieramy i myjemy.

Następnie mięso i warzywa zalewamy wodą.

Doprowadzamy do zagotowania, ściągamy wytworzone szumowiny. 

Dodajemy przyprawy i gotujemy około 25 - 30 minut.

Po ugotowaniu mięso i warzywa wyjmujemy, wywar przecedzamy powinno być ( około 1,5 litra wywaru) i rozpuszczamy w nim wcześniej namoczoną w małej ilości zimnej wody żelatynę.

Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku.

Mięso kroimy na kawałki,warzywa w kostkę , groszek odcedzamy na sicie z zalewy.

Do silikonowych foremek wlewamy trochę wywaru,dodajemy groszek, kawałek jajka oraz posiekaną natkę pietruszki,odstawiamy do lekkiego zastygnięcia.

Następnie dodajemy kawałki mięsa,marchewkę i pietruszkę ponownie zalewamy tężejącym wywarem i odstawiamy do całkowitego stężenia.

Gotowe wyjmujemy z foremek i podajemy na półmisku jako przekąskę na świąteczny stół.

Możemy ozdobić plasterkami cytryny.
Kurczak w galarecie
Filet kurczak umyć,warzywa obrać opłukać.Następnie mięso i warzywa ugotować razem z przyprawami
Kurczak w galarecie
Po ugotowaniu mięso i warzywa wyjąc,wywar przecedzić i rozpuścić w nim namoczoną żelatynę
Kurczak w galarecie
Do foremek silikonowych wlać trochę wywaru włożyć groszek zielony,jajko i posiekaną natkę
Kurczak w galarecie
Włożyć w chłodne miejsce do stężenia,następnie włożyć mięso ,marchewkę oraz pietruszkę ponownie zalać tężejącym wywarem
Kurczak w galarecie
Całość odstawić do całkowitego stężenia
Kurczak w galarecie
Podawać na świątecznym stole jako przekąskę