Sposób przygotowania:
Kurczak w kapuście z kminkiem
Kurczaka myjemy suszymy i kroimy na części .Warzywa obieramy i gotujemy razem z kawałkami kurczaka .Dodajemy sól,kulki pieprzu liść laurowy .Gdy mięso jest na wpół miękkie ,ale nie rozpadające ,ponieważ jeszcze będzie duszone w kapuście wyciągamy je z rosołu .Kapustę kiszona płuczemy ,lekko kroimy i gotujemy z dodatkiem liścia laurowego i startej marchewki .Nie nakrywamy garnka pokrywką . Gdy kapusta jest ugotowana odcedzamy ją . Cebule obieramy i siekamy drobno. Na patelni na maśle podsmażamy pokrojoną cebule ,dodajemy mielony kminek ,pieprzem i ugotowaną kapustę .Mieszamy i podsmażamy .Dodajemy pomidory z puszki ok 2-3 łyżki i dalej smażymy .Doprawiamy przyprawą uniwersalną do smaku i wkładamy kawałki ugotowanego kurczak dusimy dalej na małym ogniu .Doprawiamy pieprzem i papryką słodką .Podajemy z chlebkiem
Dorcia