VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kurczak w kremowym sosie marchewkowo-pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kruche i delikatne mięso z kurczaka z sosem marchewkowo-pieczarkowym. Z tak prostych składników można wyczarować tak pyszny obiad.

Kurczak w kremowym sosie marchewkowo-pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w kremowym sosie marchewkowo-pieczarkowym

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • Przyprawa do kurczaka
  • 1 marchewka
  • 5 pieczarek
  • Zalewa:
  • 0,5 szklanki wody
  • 200 ml śmietany 12%
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki cząbru
  • 0,5 łyżeczki lubczyku
  • 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka keczupu

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w kremowym sosie marchewkowo-pieczarkowym
Filet z piersi kurczaka myjemy, usuwamy błonki, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Pieczarki kroimy w kostkę i siekamy w rozdrabniaczu. Marchew mieszamy z pieczarkami. Wodę, śmietanę oraz wszystkie przyprawy dokładnie łączymy ze sobą. Dokładamy warzywa i zalewamy filet. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut w 200*C. Pod koniec możemy zdjąć folię i zapiec aby ładnie wierzch się zarumienił.
Kurczak w kremowym sosie marchewkowo-pieczarkowym
Filet z piersi kurczaka przyprawiamy przyprawą do kurczaka
Kurczak w kremowym sosie marchewkowo-pieczarkowym
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach
Kurczak w kremowym sosie marchewkowo-pieczarkowym
Pieczarki kroimy w kostkę i siekamy z rozdrabniaczu
Kurczak w kremowym sosie marchewkowo-pieczarkowym
Całość zalewamy sosem na bazie śmietany i warzyw