VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 719]

Kurczak w kremowym sosie serowym z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie obiadowe. Sos jest niezwykle kremowy dzięki topionemu serkowi oraz ziołowemu serowi camembert. Idealnie smakuje z kaszą gryczaną!

Kurczak w kremowym sosie serowym z pieczarkami

Składniki:

Kurczak w kremowym sosie serowym z pieczarkami

 

  • 250 g filetu z piersi kurczaka
  • przyprawa do gyrosa
  • Ostra czerwona papryka
  • suszona natka pietruszki
  • 1 biała cebula
  • 10 pieczarek
  • 70 g serka topionego Gouda
  • 5 plastrów sera camembert z ziołami
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3/4 szklanki wody
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do posypania
  • 100 g kaszy gryczanej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kurczak w kremowym sosie serowym z pieczarkami
Filet z piersi kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą do gyrosa, ostrą czerwoną papryką i suszoną natką pietruszki.

Cebulę kroimy w kosteczkę. Szklimy ją na rozgrzanej patelni. Gdy zmięknie dodajemy mięso oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy do zmniejszenia objętości pieczarek. Dolewamy wodę i śmietanę.

Sery dzielimy na kawałki i dodajemy na patelnię. Dusimy do momentu zgęstnienia sosu i rozpuszczenia serów. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną i oprószamy natką pietruszki.