Sposób przygotowania:
Kurczak w lekko ostrej marynacie
Marynata do kurczaka : Porę kroimy drobniutko wrzucamy na patelnie polewamy oliwą z oliwek i dodajemy sprasowany czosnek .Kiedy nam się zeszkli dolewamy wina czerwonego i mieszamy , wyjmujemy kiedy wyparuje wino . Do miseczki wkładamysok pomidorowy, musztardę, dodajemy przyprawy i por zeszkloną z czosnkiem i winem . Mieszamy wszystkie składniki razem . Kurczaka myjemy i odsączamy z wody. Nacieramy kurczaka marynatą , wkładamy do naczynia ceramicznego i zostawiamy pod przykryciem na 3 godziny najlepiej w lodówce. Po 3 godzinach wstawiamy do pieca i pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach podlewając marynatą kurczaka ,w międzyczasie przewracamy mięso by nam się za mocno nie przypaliło. Ziemniaki młode myjemy obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki wstawiamy do pieca worku do pieczenia doprawiamy solą, pieprzem papryką czerwoną mieloną ,można posypać czosnkiem granulowanym odrobinkę i posypać wiórkami masła . Upieką się w 1 godzinkę w 180 stopniach. Podajemy mięsko z ziemniakami pieczonymi i surówką .
zewa
lalunia
sok pomidorowy już ide poprawić kurcze znowu byk zrobiłam :(
zewa
Zdarza się :)
Siusiek
lalunia
Zawsze to się je chętniej jak kolorowo na talerzu