lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Kurczak w lekko ostrej marynacie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Marynata wyszła bardzo smaczna .

Kurczak w lekko ostrej marynacie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak w lekko ostrej marynacie

 

  • 1 kg pałek z kurczaka udek
  • 1 por biała część 150 gram drobno pokrojonego najlepiej w kosteczkę
  • 100 gram wina czerwonego wytrawnego
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 4 ząbki czosnku sprasowanego
  • 1/2 łyżeczki soli cypryjskiej
  • duża szczypta pieprzu białego mielonego

Sposób przygotowania:

Kurczak w lekko ostrej marynacie
Marynata do kurczaka : Porę kroimy drobniutko wrzucamy na patelnie polewamy oliwą z oliwek i dodajemy sprasowany czosnek .Kiedy nam się zeszkli dolewamy wina czerwonego i mieszamy , wyjmujemy kiedy wyparuje wino . Do miseczki wkładamysok pomidorowy, musztardę, dodajemy przyprawy i por zeszkloną z czosnkiem i winem . Mieszamy wszystkie składniki razem . Kurczaka myjemy i odsączamy z wody. Nacieramy kurczaka marynatą , wkładamy do naczynia ceramicznego i zostawiamy pod przykryciem na 3 godziny najlepiej w lodówce. Po 3 godzinach wstawiamy do pieca i pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach podlewając marynatą kurczaka ,w międzyczasie przewracamy mięso by nam się za mocno nie przypaliło. Ziemniaki młode myjemy obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki wstawiamy do pieca worku do pieczenia doprawiamy solą, pieprzem papryką czerwoną mieloną ,można posypać czosnkiem granulowanym odrobinkę i posypać wiórkami masła . Upieką się w 1 godzinkę w 180 stopniach. Podajemy mięsko z ziemniakami pieczonymi i surówką .
Kurczak w lekko ostrej marynacie
Kurczaka podlewać marynatą by nie wysechł i bracać mięso podczas pieczenia
Kurczak w lekko ostrej marynacie
Ziemniaczki zapiekalam w woreczku w przyprawach