Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kurczak w marynacie z syropem klonowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smaczne aromatyczne mięso z kurczaka. Mięso można oprószyć ostrą lub słodką mieloną papryką.

Kurczak w marynacie z syropem klonowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w marynacie z syropem klonowym

 

  • 2 porcje z kurczaka
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • pieprz
  • sól
  • papryka mielona

Sposób przygotowania:

Kurczak w marynacie z syropem klonowym
Do miseczki wlać syrop klonowy, sok z cytryny, sos sojowy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę uniwersalną, sól, pieprz, musztardę, tymianek. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Włożyć umyte i osuszone mięso, obtoczyć w marynacie, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscy przynajmniej na 1 godzinę. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, oprószyć papryką, przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika. Piec około 50 minut w temp 200 stopni. Po upływie pół godziny usunąć folię, oblać mięso powstałym sosem i pozostawić w piekarniku, aby mięso ładnie się zrumieniło.
Kurczak w marynacie z syropem klonowym
Składniki potrzebne do marynaty włożyć do miski
Kurczak w marynacie z syropem klonowym
Wszystkie skądniki razem dokładnie wymieszać
Kurczak w marynacie z syropem klonowym
Włożyć mięso obtoczyć w marynacie i odłożyć w chłodne miejsce
Kurczak w marynacie z syropem klonowym
Przełożyć do naczynia żaroodpornego oprószyć papryką