Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kurczak w marynacie z szałwią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Mięso z kurczaka marynowane z dodatkiem świeżej szałwii i syropu klonowego, jest bardzo smaczne i aromatyczne.

Kurczak w marynacie z szałwią Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kurczak w marynacie z szałwią

 

  • 1/2 kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 3 łyżki posiekanej szałwii
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • papryka mielona

Sposób przygotowania:

Kurczak w marynacie z szałwią
Liście szałwii umyć i bardzo drobno posiekać. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Do miski wlać oliwę, syrop klonowy, sos sojowy i ocet winny. Dodać zmiażdżony czosnek, posiekaną szałwię, pieprz, sól, wymieszać.

Mięso pokroić na porcje, umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć marynatą. Zawinąć folią spożywczą i odłożyć na kilka godzin.

Następnie razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć mieloną papryką, podlać odrobiną wody, przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika.

Piec około 1 godziny w temp 200 stopni.
Kurczak w marynacie z szałwią
Liście szałwi umyć i bardzo drobno posiekać
Kurczak w marynacie z szałwią
Wszystkie przygotowane składniki marynaty wymieszać
Kurczak w marynacie z szałwią
Natrzeć umyte mięso i pozostawić na kilka godzin
Kurczak w marynacie z szałwią
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć papryką
Kurczak w marynacie z szałwią
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny