Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kurczak w objęciach sowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smażona pierś z kurczaka z dodatkiem panierowanej kani.

Kurczak w objęciach sowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w objęciach sowy

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka - wg uznania
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 duże kanie (sowy)
  • 2 jajka
  • mąka do obtoczenia
  • bułka tarta do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Kurczak w objęciach sowy
Mięso podzielić na porcje. Kłaść je na rozgrzany olej, oprószyć solą, posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na rumiano z obu stron. Jajka dokładnie rozbełtać. Grzyby oczyścić. Obtaczać je w mące, zamaczać w jajkach, a następnie obtaczać w bułce tartej. Kłaść je na rozgrzany olej, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na rumiano z obu stron. Mięso i grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Na talerzach układać na przemian kawałki mięsa i kawałki grzybów.
Kurczak w objęciach sowy
Mięso posypane przyprawą i smażone na oleju.
Kurczak w objęciach sowy
Jajka wbite do miseczki i dokładnie rozbełtane.
Kurczak w objęciach sowy
Grzyby w panierce położone na rozgrzany olej.
Kurczak w objęciach sowy
Pokrojone na mniejsze kawałki usmażone mięso i grzyby.