Sposób przygotowania:
Kurczak w ostrym sosie
1) Kurczaka umyj i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem wewnątrz i zewnątrz. Ostrym nożem lub specjalnymi nożycami do drobiu podziel mięso na 12 części.
2) Cebule obierz, posiekaj w grubą kostkę. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na niewielkie kawałki. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidory pokrój na cząstki lub rozgnieć, sok zachowaj.
3) W dużej brytfannie rozgrzej na silnym ogniu 3 łyżki oleju, obsmaż kurczaka ze wszystkich stron na złoty kolor. Pozostały olej wymieszaj z solą, pieprzem i papryką. Pędzelkiem smaruj kawałki kurczaka przygotowanym sosem na 1-2 minuty przed końcem smażenia. Następnie przełóż kurczaka na talerz, a na pozostałym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj czosnek i paprykę, zwiększ ogień i smaż przez kilka minut. Dopraw solą i sproszkowaną papryką. Dodaj bulion i pomidory, doprowadź do wrzenia, mieszając od czasu do czasu.
4) Do sosu włóż kawałki kurczaka i duś pod przykryciem 30 minut. Pod koniec gotowania jeszcze raz dopraw sos do smaku solą, pieprzem i papryką.
5) Danie będzie najlepiej smakować z ryżem lub kładzionymi kluskami. Przed podaniem udekoruj natką.
2) Cebule obierz, posiekaj w grubą kostkę. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na niewielkie kawałki. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidory pokrój na cząstki lub rozgnieć, sok zachowaj.
3) W dużej brytfannie rozgrzej na silnym ogniu 3 łyżki oleju, obsmaż kurczaka ze wszystkich stron na złoty kolor. Pozostały olej wymieszaj z solą, pieprzem i papryką. Pędzelkiem smaruj kawałki kurczaka przygotowanym sosem na 1-2 minuty przed końcem smażenia. Następnie przełóż kurczaka na talerz, a na pozostałym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj czosnek i paprykę, zwiększ ogień i smaż przez kilka minut. Dopraw solą i sproszkowaną papryką. Dodaj bulion i pomidory, doprowadź do wrzenia, mieszając od czasu do czasu.
4) Do sosu włóż kawałki kurczaka i duś pod przykryciem 30 minut. Pod koniec gotowania jeszcze raz dopraw sos do smaku solą, pieprzem i papryką.
5) Danie będzie najlepiej smakować z ryżem lub kładzionymi kluskami. Przed podaniem udekoruj natką.