ewelinuśka

ewelinuśka

Szef Kuchni
[Przepisów: 90]

Kurczak w ostrym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Czas przygotowania: 45 minut, Czas duszenia: 30 minut.

Kurczak w ostrym sosie

Składniki:

Kurczak w ostrym sosie

 

  • 1 duży kurczak (ok. 1,4 kg)
  • 40 dag zielonej papryki
  • 40 dag czerwonej papryki
  • 20 dag cebuli
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 puszka obranych pomidorów w sosie własnym (850 ml)
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • czarny pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • 1/4 l oleju drobiowego (może być w proszku)
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kurczak w ostrym sosie
1) Kurczaka umyj i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem wewnątrz i zewnątrz. Ostrym nożem lub specjalnymi nożycami do drobiu podziel mięso na 12 części.

2) Cebule obierz, posiekaj w grubą kostkę. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na niewielkie kawałki. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidory pokrój na cząstki lub rozgnieć, sok zachowaj.

3) W dużej brytfannie rozgrzej na silnym ogniu 3 łyżki oleju, obsmaż kurczaka ze wszystkich stron na złoty kolor. Pozostały olej wymieszaj z solą, pieprzem i papryką. Pędzelkiem smaruj kawałki kurczaka przygotowanym sosem na 1-2 minuty przed końcem smażenia. Następnie przełóż kurczaka na talerz, a na pozostałym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj czosnek i paprykę, zwiększ ogień i smaż przez kilka minut. Dopraw solą i sproszkowaną papryką. Dodaj bulion i pomidory, doprowadź do wrzenia, mieszając od czasu do czasu.

4) Do sosu włóż kawałki kurczaka i duś pod przykryciem 30 minut. Pod koniec gotowania jeszcze raz dopraw sos do smaku solą, pieprzem i papryką.

5) Danie będzie najlepiej smakować z ryżem lub kładzionymi kluskami. Przed podaniem udekoruj natką.