Dark Chocolate

Dark Chocolate

Starszy Kucharz
[Przepisów: 49]

Kurczak w panierce kokosowo-szafranowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na pewno przyrządzaliście już kurczaka na tysiące sposobów. Ciekawe, czy znacie ten?

Kurczak w panierce kokosowo-szafranowej

Składniki:

Kurczak w panierce kokosowo-szafranowej

 

  • 4 piersi z kurczaka (bez kości i bez skóry)
  • 200 g Panko (panierka używana w kuchni japońskiej, do smażenia mięs na głębokim tłuszczu, ale możemy ją zastąpić dowolną ulubioną)
  • ¾ szklanki wiórków kokosowych
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego czarny pieprzu
  • 2 białka jaj
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 4 ½ łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka solonego masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 ¼ szklanki bulionu drobiowego
  • Szczypta Szafranu dobrej jakości

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w panierce kokosowo-szafranowej

Aby przyrządzić kurczaka w panierce kokosowo-szafranowej postępuj zgodnie z przepisem:

Usuń nadmiar tłuszczu z kurczaka. Jeśli piersi są grube, podziel je na mniejsze części, a następnie zawiń je w folię. Używając tłuczka do mięsa, rozbij je na grubość ok. 2,5 cm. Staraj się robić to z wyczuciem, gdyż drób jest delikatny! Następnie w misce wymieszaj bułkę tartą, panierkę, wiórki kokosowe, paprykę, pieprz i dobrze wymieszaj. Z Biełek i soli ubij lekką pianę. Na patelni rozgrzej olej, w tym czasie obtaczaj kawałki kurczaka – najpierw w jajku, a następnie w panierce. Smaż na rumiano z obu stron. Zdejmij mięso na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie znów rozgrzej patelnię, roztop na niej masło. Jak masło się rozpuści dodaj mąkę i wymieszaj na gładką masę. Dodaj sól i pieprz do smaku. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu, by sos się nie przypalił! Na koniec zmniejsz płomień i dodaj szafran. Gotuj jeszcze przez 2 min. Przed podaniem, kawałki piersi ułóż na sałacie i polej sosem.