Sposób przygotowania:
Kurczak w panierce kokosowo-szafranowejAby przyrządzić kurczaka w panierce kokosowo-szafranowej postępuj zgodnie z przepisem:
Usuń nadmiar tłuszczu z kurczaka. Jeśli piersi są grube, podziel je na mniejsze części, a następnie zawiń je w folię. Używając tłuczka do mięsa, rozbij je na grubość ok. 2,5 cm. Staraj się robić to z wyczuciem, gdyż drób jest delikatny! Następnie w misce wymieszaj bułkę tartą, panierkę, wiórki kokosowe, paprykę, pieprz i dobrze wymieszaj. Z Biełek i soli ubij lekką pianę. Na patelni rozgrzej olej, w tym czasie obtaczaj kawałki kurczaka – najpierw w jajku, a następnie w panierce. Smaż na rumiano z obu stron. Zdejmij mięso na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie znów rozgrzej patelnię, roztop na niej masło. Jak masło się rozpuści dodaj mąkę i wymieszaj na gładką masę. Dodaj sól i pieprz do smaku. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu, by sos się nie przypalił! Na koniec zmniejsz płomień i dodaj szafran. Gotuj jeszcze przez 2 min. Przed podaniem, kawałki piersi ułóż na sałacie i polej sosem.