Sposób przygotowania:
Kurczak w papryce
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, wymieszać ze składnikami marynaty, zamknąć w szczelnym pojemniczku lub zafoliować i odstawić do lodówki do zmacerowania (ja zrobiłam to poprzedniego dnia). Pora i paprykę opłukać. Pora pokroić w kostkę. Z papryki usunąć gniazda nasienne i białe włókna, pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z mąką pszenną, obsmażyć na 1-2 łyżkach oleju, wyjąć z rondla i przełożyć na talerzyk. Do rondla dodać łyżkę świeżego oleju, wrzucić pora i mieszając smażyć go przez minutę. Dodać pokrojoną paprykę i dusić bez przykrycia 8-10 minut pilnując, żeby się nie przypaliła. Dodać mięso, 1,5 szklanki wody, doprawić do smaku solą, pieprzem, sproszkowaną papryką, tymiankiem, oregano i bazylią. Dusić razem kilka minut. Danie podałam z kluskami śląskimi.