Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Kurczak w piwku wg Elfi

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kurczak w piwie - nieco inny obiad niż zwykle

Kurczak w piwku wg Elfi

Składniki:

Kurczak w piwku wg Elfi

 

  • dowolna ilość kawałków kurczaka np nóżki, udka, skrzydełka etc
  • butelka piwa (ja użyłam Lecha)
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka papryki ostrej
  • łyżeczka czosnku

Sposób przygotowania:

Kurczak w piwku wg Elfi
Najpierw przygotowuję marynatę: mieszam olej, sól, pieprz, paprykę i czosnek. Kawałki kurczaka dokładnie myję i usuwam zbędne ścięgna, skórki etc. Każdy kawałek solidnie obtaczam w marynacie i układam w brytfannie. Jeśli zostanie nam trochę marynaty można ją wylać po prostu do brytfanny. Tak przygotowanego kurczaka piekę w piecu przez ok 30-40 minut. wyjmuję - jeśli będzie trochę niedopieczony to nic nie szkodzi. Następnie biorę dość sporą patelnie - głęboką i układam w niej kawalki kurczaka. Na to wylewam piwo - tyle ile się zmieści (powiedzmy do połowy patelni) i zaczynam podsmażać. Najlepiej pod przykryciem. Tak podsmażam ok 15-20 minut na małym ogniu. Gdy piwo nam trochę wyparuje można dolać. Kurczak nabierze fajnego smaku i będzie bardzo aromatyczny.