Sposób przygotowania:
Kurczak w piwku wg Elfi
Najpierw przygotowuję marynatę: mieszam olej, sól, pieprz, paprykę i czosnek. Kawałki kurczaka dokładnie myję i usuwam zbędne ścięgna, skórki etc. Każdy kawałek solidnie obtaczam w marynacie i układam w brytfannie. Jeśli zostanie nam trochę marynaty można ją wylać po prostu do brytfanny. Tak przygotowanego kurczaka piekę w piecu przez ok 30-40 minut. wyjmuję - jeśli będzie trochę niedopieczony to nic nie szkodzi. Następnie biorę dość sporą patelnie - głęboką i układam w niej kawalki kurczaka. Na to wylewam piwo - tyle ile się zmieści (powiedzmy do połowy patelni) i zaczynam podsmażać. Najlepiej pod przykryciem. Tak podsmażam ok 15-20 minut na małym ogniu. Gdy piwo nam trochę wyparuje można dolać. Kurczak nabierze fajnego smaku i będzie bardzo aromatyczny.
evita0007
marietta
zbysiowa
Elficzna
zbysiowa
Dziękuję a odpowiedź, muszę spróbować takiego kurczaczka, bo wygląda bardzoooo smakowicie:))