jakubdob

jakubdob

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Kurczak hiszpańki w pomarańczach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Hiszpański sposób na znakomitego kurczaka

Kurczak hiszpańki w pomarańczach

Składniki:

Kurczak hiszpańki w pomarańczach

 

  • 4 udka kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule pokrojone w plasterki (czerwona i zwykła)
  • 2 strąki czerwonej papryki pocięte w paski
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów bez skórki (40 dag)
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • łyzeczka koncentratu pomidorowego
  • łyżka suszonych ziół ( bazylia i oregano)
  • pomarańcza (z wyszorowana skórka) pokrojona na ósemki
  • sól, pieprz
  • ewentualnie 5 dag pokrojonych oliwek

 

Sposób przygotowania:

Kurczak hiszpańki w pomarańczach
Mięso oprósz solą i pieprzem, obsmaż w rozgrzanej oliwie w głębokiej patelni na lekko brązowy kolor ze wszystkich stron, odstaw na bok (najlepiej wyłożyć na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika, dzięki temu skróci się czas przygotowania potrawy). Kiedy kurczak jest w piekarniku, przygotuj sos. Na oliwę pozostałą na patelni po smażeniu kurczaka wrzuć pokrojoną cebulę, czosnek oraz paski papryki, smaż mieszając około 5 minut. Dodaj pokrojone pomidory z puszki (wlej troche zalewy ), ewentualnie oliwki, koncentrat pomidorowy, suszone zioła: bazylię i oregano oraz pieprz cayenne, wymieszaj, gotuj 2 minuty. Kiedy warzywa ładnie się połączą i utworzą sos, wyjmij z piekarnika podsmażone udka kurczaka. Dodaj na patelnię, obłóż ósemkami pomarańczy ze skórą. Przykryj patelnię pokrywką i duś około 15 minut. I gotowe ! Do kurczaka doskonale nadaje się ryż. Smacznego !