Sposób przygotowania:
Kurczak hiszpańki w pomarańczach
Mięso oprósz solą i pieprzem, obsmaż w rozgrzanej oliwie w głębokiej patelni na lekko brązowy kolor ze wszystkich stron, odstaw na bok (najlepiej wyłożyć na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika, dzięki temu skróci się czas przygotowania potrawy). Kiedy kurczak jest w piekarniku, przygotuj sos. Na oliwę pozostałą na patelni po smażeniu kurczaka wrzuć pokrojoną cebulę, czosnek oraz paski papryki, smaż mieszając około 5 minut. Dodaj pokrojone pomidory z puszki (wlej troche zalewy ), ewentualnie oliwki, koncentrat pomidorowy, suszone zioła: bazylię i oregano oraz pieprz cayenne, wymieszaj, gotuj 2 minuty. Kiedy warzywa ładnie się połączą i utworzą sos, wyjmij z piekarnika podsmażone udka kurczaka. Dodaj na patelnię, obłóż ósemkami pomarańczy ze skórą. Przykryj patelnię pokrywką i duś około 15 minut. I gotowe ! Do kurczaka doskonale nadaje się ryż. Smacznego !