Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Kurczak w sezamie po chińsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny orientalny kurczak w grubej panierce

Kurczak w sezamie po chińsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w sezamie po chińsku

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka wina wytrawnego (niekoniecznie)
  • 2 łyżki sezamu

Sposób przygotowania:

Kurczak w sezamie po chińsku
Kurczaka kroimy w paski. W miseczce mieszamy mąkę sos sojowy, proszek do pieczenie sodę oraz wino. Jeśli masa ciągle jest za gęsta dodajemy mleka/wody. Ma mieć konsystencje bardzo gęstego ciasta naleśnikowego. Każdy kawałek kuraka dokładnie namaczamy panierką i odstawiamy na godzinę do lodówki. następnie smażymy na głębokim oleju (ważne by był rozgrzany). Przed podaniem posypujemy sezamem (można wcześniej podrumienić na patelni, albo dodać do samej panierki). Polewamy sosem orientalnym.
Kurczak w sezamie po chińsku
Kurczaka kroimy w średniej grubości plastry
Kurczak w sezamie po chińsku
Mieszamy składniki panierki tak by była gęsta
Kurczak w sezamie po chińsku
Dokładnie obtaczamy panierką każdy kawałek piersi
Kurczak w sezamie po chińsku
Smażymy pierś na głębokim oleju i posypujemy sezamem