Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie barbecue
Sprawionego kurczaka opłukać, osuszyć i natrzeć solą, zmiażdżonym czosnkiem, pieprzem cytrynowym lub ziołowym. Następnie zrobić marynatę z sosem barbecue, czyli wymieszać w misce oliwę vineagrete, ziołami suszonymi roztartymi w dłoniach i sosem barbecue, który zwykle spożywamy z grillowanymi daniami. Obtoczyć w tym kurczaka i wstawić misę z zawartością do lodówki, nakrywając ją talerzem. Zostawić na kilka godzin, by smaki się przegryzły.
Piekarnik nagrzać do 220 st. C, a naczynie z kurczakiem wyjąć z lodówki, kurczaka włożyć do rękawa, a dokładniej zawinąć drób w przeźroczystą folię i spiąć po obu stronach klamerkami. Ułożyć na blasze posmarowanej olejem i wstawić do piekarnika na godzinę. Nastawić czas pieczenia i pod koniec zajrzeć do piekarnika, czy kurczak się upiekł. Jeśli tak, to wyłączyć piekarnik, a blachę wysunąć i rozciąć nożem folię, a mięso przełożyć szczypcami do drobiu na półmisek i podzielić na części. Podawać z opiekanymi kartofelkami lub z wody oraz jarzyną.
Piekarnik nagrzać do 220 st. C, a naczynie z kurczakiem wyjąć z lodówki, kurczaka włożyć do rękawa, a dokładniej zawinąć drób w przeźroczystą folię i spiąć po obu stronach klamerkami. Ułożyć na blasze posmarowanej olejem i wstawić do piekarnika na godzinę. Nastawić czas pieczenia i pod koniec zajrzeć do piekarnika, czy kurczak się upiekł. Jeśli tak, to wyłączyć piekarnik, a blachę wysunąć i rozciąć nożem folię, a mięso przełożyć szczypcami do drobiu na półmisek i podzielić na części. Podawać z opiekanymi kartofelkami lub z wody oraz jarzyną.