cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Kurczak w sosie curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

kurczak curry

Kurczak w sosie curry

Składniki:

Kurczak w sosie curry

 

  • 1kg piersi kurczaka,
  • 100 g rodzynek,
  • ½ szklanki oleju roślinnego,
  • 2 cebule,
  • ½ szklanki ketchupu,
  • 2-3 łyżeczki sosu sojowego,
  • 2-3 łyżeczki curry,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie curry

Piersi kurczaka umyć, pokroić w dużą kostkę. Przygotować sos. Ketchup wymieszać z olejem roślinnym, sosem sojowym, curry, doprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem.  Cebulę pokroić w kostkę. Do naczynia żaroodpornego włożyć mięso, cebulę, rodzynki,  zalać sosem, wymieszać, odstawić do lodówki na około 3-4 godziny.  Po tym czasie naczynie do zapiekania wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 1 godziny.


Kurczaka podawać z ryżem ugotowanym na sypko i surówkami.