Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie cytrynowym
Do zimnego bulionu dodać skórkę z otartej cytryny. Przygotować zasmażkę z masła i mąki i wymieszać ją z tym bulionem, zagotować, aż sos zgęstnieje. Następnie dodać śmietanę roztrzepaną z żółtkiem, sok z wyciśniętej cytryny, wymieszać
i zagotować. Sos powinien być kwaśny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Piersi kurczaka umyć, osączyć, przeciąć na pół i rozbić lekko tłuczkiem. Roztrzepać jajko dodać mąkę, sól i pieprz
trochę wody i przyrządzić ciasto. Piersi zanurzać w cieście
i kłaść na rozgrzany tłuszcz, piec z obu stron na złoty kolor.
Kurczaka włożyć na półmisek i polać sosem.
i zagotować. Sos powinien być kwaśny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Piersi kurczaka umyć, osączyć, przeciąć na pół i rozbić lekko tłuczkiem. Roztrzepać jajko dodać mąkę, sól i pieprz
trochę wody i przyrządzić ciasto. Piersi zanurzać w cieście
i kłaść na rozgrzany tłuszcz, piec z obu stron na złoty kolor.
Kurczaka włożyć na półmisek i polać sosem.