Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Kurczak w sosie cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

piersi podawać z pieczonymi ziemniakami.

Kurczak w sosie cytrynowym

Składniki:

Kurczak w sosie cytrynowym

 

  • 4 szt piersi z kurczaków
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • pól szklanki oleju
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku, pieprz, sól
  • Sos:
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • pół szklanki bulionu
  • żółtko
  • szklanka śmietany
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie cytrynowym
Do zimnego bulionu dodać skórkę z otartej cytryny. Przygotować zasmażkę z masła i mąki i wymieszać ją z tym bulionem, zagotować, aż sos zgęstnieje. Następnie dodać śmietanę roztrzepaną z żółtkiem, sok z wyciśniętej cytryny, wymieszać
i zagotować. Sos powinien być kwaśny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Piersi kurczaka umyć, osączyć, przeciąć na pół i rozbić lekko tłuczkiem. Roztrzepać jajko dodać mąkę, sól i pieprz
trochę wody i przyrządzić ciasto. Piersi zanurzać w cieście
i kłaść na rozgrzany tłuszcz, piec z obu stron na złoty kolor.
Kurczaka włożyć na półmisek i polać sosem.