Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Kurczak w sosie cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatne mięso w sosie cytrynowym

Kurczak w sosie cytrynowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak w sosie cytrynowym

 

  • 4 tylne ćwiartki z kurczaka
  • 2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 cebule
  • pieprz
  • sól
  • litr bulionu
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie cytrynowym
Kurczaka myjemyi dzielimy na porcje. Wycinamy nadmiar skóry i tyle
tłyszczu ile się da.
Mieso nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem i układamy w naczyniu żarodopornym.
Cyrtyny myjemy, jedną kroimy w plasterki i układamy na kurczaku. Z drugiej
cytryny ścieramy skórkę prosto do bulionu, sok wyciśnięty z cytryny również dodajemy do
bulionu. Cebulę obierami i kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do bulonu. Na samym końcu dorzucamy tymianek i po dokładnym wymieszaniu zalewamy bulionem kurczaka, leżącego w naczyniu
żaroodpornym.
Pieczemy w 180 stopniach ok godziny.
Kurczak w sosie cytrynowym
Kurczak jest bardziej gotowany niż pieczony, wychodzi delikatny i kruchy