Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Kurczak w sosie kokosowo-karmelowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pierwszy raz jadłam mięso przyrządzone z karmelem, jestem nim zachwycona, idealne dla wielbicieli mięs na słodko.

Kurczak w sosie kokosowo-karmelowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak w sosie kokosowo-karmelowym

 

  • pierś z kurczaka 500g,
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400ml),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 3 cm korzenia imbiru,
  • 1/2 cytryny,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka wody

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie kokosowo-karmelowym
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Do rondelka wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy sos sojowy, starty na drobnych oczkach imbir oraz czosnek, mieszamy. Całość zagotowujemy. Kolejno dodajemy kurczaka i dusimy pod przykryciem 20 minut. Po upływie tego czasu w osobnym garnku przygotowujemy karmel. Do garnka wsypujemy cukier, skrapiamy go łyżką wody i czekamy aż cukier się skarmelizuje, nie mieszamy! Do mięsa dodajemy karmel i sok z cytryny, dusimy już bez przykrycia kolejne 30 minut. Mięso smakuje najlepiej z ryżem. Proponuję podać je z ogórkiem konserwowym, aby przełamać słodycz karmelu. Życzę smacznego :)
Kurczak w sosie kokosowo-karmelowym
Kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę.
Kurczak w sosie kokosowo-karmelowym
Do rondelka wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy sos sojowy, starty na drobnych oczkach imbir oraz czosnek, mieszamy.
Kurczak w sosie kokosowo-karmelowym
Kolejno dodajemy kurczaka i dusimy pod przykryciem 20 minut.