Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie miodowym
Mięso umyć i oczyścić z wszystkich paskudnych błon, żylsk i innych tłuszczy, następnie smażyć na patelni bez tłuszczu. Po odwróceniu na drugą stronę posypać delikatnie do smaku pieprzem kajeńskim i białym, następnie obsmażyć. Wycisnąć sok z cytryny, szałwię posiekać na drobno, ca. ¼ – ⅓ mango posiekać na drobno, pozostałą część pociąć na drobne ca. 1 cm kawałki, paprykę pociąć na ca, 0,5 * 1,5 cm kawałki Musztardę, miód i wyciśnięty sok z cytryny dokładnie pomieszać z posiekaną szałwią. Powoli wlewać oliwę, cały czas mieszając, aż do uzyskania zawiesistej konsystencji, następnie doprawić do smaku białym pieprzem. Dodać posiekane mango i dokładnie wymieszać. Sałatkę porwać na drobne kawałki, dołożyć pociętą paprykę i mango, następnie wymieszać. Sałatkę przełożyć na talerze, obok ułożyć pokrojoną, upieczoną pierś kurczaka, polać sosem. Całość udekorować pomidorkami. Można podawać z białym wytrawnym winem. Smacznego :))
[# na podst. Wikipedii] Szałwia poprawia pracę układu trawiennego, obniża poziom cukru we krwi, a napary z szałwii łagodzą zapalenia gardła i skóry. Ponadto działa kojąco na depresję, zmęczenie, wyczerpania. Napar z szałwii stosuje się przy nadmiernym poceniu nocnym, zwłaszcza u gruźlików i neurotyków. Dzięki bakteriobójczym właściwościom stosuje się szałwię także zewnętrznie do płukania jamy ustnej, gardła, przy ropnym zapaleniu dziąseł, pleśniawce i przy anginie. Napar szałwii stosuje się także do okładów na trudno gojące się rany, owrzodzenia żylakowate nóg a także jako dolewkę do kąpieli w chorobach reumatycznych, wysypkach i innych schorzeniach skórnych. Herbatka z liści łagodzi przeciwdziała biegunce, służy też do irygacji pochwy w upławach. Dalej jest także (słabym) środkiem przeciwgrzybiczym, oraz przeciwkaszlowym, łagodzącym dolegliwości występujące w okresie menopauzy, skutecznym w ślinotoku. Napar z liścia szałwii powoduje zmniejszenie laktacji, co jest bardzo przydatne przy zapaleniach piersi – może doprowadzić do całkowitego zaniku pokarmu. Ma lekko gorzkawy smak, dlatego należy używać jej oszczędnie. Zbyt duża ilość nadaje potrawie nieprzyjemny zapach.!!!UWAGA!!! Powinny jej unikać kobiety w ciąży!!!
[# na podst. Wikipedii] Szałwia poprawia pracę układu trawiennego, obniża poziom cukru we krwi, a napary z szałwii łagodzą zapalenia gardła i skóry. Ponadto działa kojąco na depresję, zmęczenie, wyczerpania. Napar z szałwii stosuje się przy nadmiernym poceniu nocnym, zwłaszcza u gruźlików i neurotyków. Dzięki bakteriobójczym właściwościom stosuje się szałwię także zewnętrznie do płukania jamy ustnej, gardła, przy ropnym zapaleniu dziąseł, pleśniawce i przy anginie. Napar szałwii stosuje się także do okładów na trudno gojące się rany, owrzodzenia żylakowate nóg a także jako dolewkę do kąpieli w chorobach reumatycznych, wysypkach i innych schorzeniach skórnych. Herbatka z liści łagodzi przeciwdziała biegunce, służy też do irygacji pochwy w upławach. Dalej jest także (słabym) środkiem przeciwgrzybiczym, oraz przeciwkaszlowym, łagodzącym dolegliwości występujące w okresie menopauzy, skutecznym w ślinotoku. Napar z liścia szałwii powoduje zmniejszenie laktacji, co jest bardzo przydatne przy zapaleniach piersi – może doprowadzić do całkowitego zaniku pokarmu. Ma lekko gorzkawy smak, dlatego należy używać jej oszczędnie. Zbyt duża ilość nadaje potrawie nieprzyjemny zapach.!!!UWAGA!!! Powinny jej unikać kobiety w ciąży!!!
evita0007