cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 466]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Kurczak w sosie musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

kurczak w musztardzie

Kurczak w sosie musztardowym

Składniki:

Kurczak w sosie musztardowym

 

  • 1 kurczak,
  • olej roślinny,
  • 3 łyżki masła,
  • sól.
  • Sos:
  • 1 łyżka masła,
  • łyżka mąki,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 szklanka bulionu drobiowego,
  • ½ szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżeczki octu winnego,
  • sól i cukier do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie musztardowym

Kurczaka umyć, pokroić na kawałki, osolić, natrzeć olejem roślinnym, włożyć do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. Piekarnik nagrzać, wstawić naczynie z kurczakiem, upiec. W trakcie pieczenia podlewać sosem lub niedużą ilością wody.


Przygotować sos. Z masła i mąki przygotować zasmażkę. Wlać bulion drobiowy, dodać ocet winny, musztardę, śmietanę, zagotować. Żółtka wymieszać z niedużą ilością sosu, powoli wlewać do sosu. Gotować na bardzo małym ogniu lub na parze do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku cukrem i solą.


Upieczonego kurczaka wyjąć z piekarnika, polać sosem. Podawać z frytkami lub ziemniakami puree i surówkami.