Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie pieczarkowym
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w paski. doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na jakieś pół godziny do lodówki. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i również kroimy w piórka. Na patelni smażymy pieczarki i cebulę do momentu aż woda wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do jakiegoś większego garnka. Kurczaka także smażymy na oleju i przekladamy do pieczarek. podlewamy to wodą tak by mięso z pieczarkami było pokryte wodą. Dodajemy jarzynki. Przygotowujemy zaklepkę. Śmietanę łączymy z mąka i około pół szklanki wody. Mieszamy tak aby nie było grudek. Gdy mięso i pieczarki będą miękkie łączymy je z zaklepką. Do zaklepki dolewamy 1 wazówkę wywaru z pieczarek i kurczaka, po to aby śmietana się zahartowała. Następnie wlewamy zaklepkę do garnka i energicznie mieszamy. Gdy sos się zagotuje obiad jest gotowy.