lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Kurczak w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sos pieczarkowy często gości na moim stole, jednak z dodatkiem kurczaka smakuje zupełnie inaczej. Takie danie można podawać zarówno z ziemniakami jak i makaronem.

Kurczak w sosie pieczarkowym

Składniki:

Kurczak w sosie pieczarkowym

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 50 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • śmietana kwaśna 200g
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki
  • jarzynka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie pieczarkowym
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w paski. doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na jakieś pół godziny do lodówki. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i również kroimy w piórka. Na patelni smażymy pieczarki i cebulę do momentu aż woda wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do jakiegoś większego garnka. Kurczaka także smażymy na oleju i przekladamy do pieczarek. podlewamy to wodą tak by mięso z pieczarkami było pokryte wodą. Dodajemy jarzynki. Przygotowujemy zaklepkę. Śmietanę łączymy z mąka i około pół szklanki wody. Mieszamy tak aby nie było grudek. Gdy mięso i pieczarki będą miękkie łączymy je z zaklepką. Do zaklepki dolewamy 1 wazówkę wywaru z pieczarek i kurczaka, po to aby śmietana się zahartowała. Następnie wlewamy zaklepkę do garnka i energicznie mieszamy. Gdy sos się zagotuje obiad jest gotowy.