joanna3

joanna3

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Kurczak w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Soczyste udka z kurczaka w sosie pieczarkowym z dodatkiem cydru są alternatywą dla klasycznych pieczonych

Kurczak w sosie pieczarkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak w sosie pieczarkowym

 

  • 5 udek z kurczaka
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 5 łyżek śmietany
  • pół szklanki cydru
  • 3 łyżki masła
  • czosnek granulowany
  • sos pieczarkowy
  • olej do smażenia
  • majeranek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie pieczarkowym
Udka myjemy i osuszamy.Przyprawiamy solą ,pieprzem czosnkiem i obtaczamy w sosie pieczarkowym. Na rozgrzany olej kładziemy udka i zrumieniamy. Przekładamy na talerz i obsypujemy majerankiem.Cebulę kroimy w piórka i smażymy na maśle, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy do odparowania sosu.Dodajemy cydr i kawałki kurczaka.Dusimy do miękkości,co jakiś czas mieszamy. Podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Kurczak w sosie pieczarkowym
Podsmażamy uważając aby się nie przypaliły.
Kurczak w sosie pieczarkowym
Dusimy w sosie do miękkości mieszając .