darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Kurczak w sosie pomarańczowym z chilli

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Cudownie pyszny kurczak, warto spróbować

Kurczak w sosie pomarańczowym z chilli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w sosie pomarańczowym z chilli

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 duże dojrzałe pomarańcze
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 łyżka obranego i posiekanego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo zmielone sól i pieprz
  • pół szklanki sosu słodko-chilli

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie pomarańczowym z chilli
W misce mieszamy olej, imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wkładamy pokrojonego w mniejsze kawałki kurczaka, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Sos: ścieramy skórkę z jednej pomarańczy i wrzucamy do rondelka. Dodajemy wyciśnięty sok (ok. 300ml), sos chilli i sól. Wstawiamy na ogień, doprowadzamy do zagotowania, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i na dużym ogniu obsmażamy kurczaka na złoty kolor. Zmniejszamy ogień, wlewamy sos i gotujemy ok 10-15 minut aż mięso będzie miękkie. Podałam z bakłażanami.
Kurczak w sosie pomarańczowym z chilli
w misce mieszamy olej, imbir, czosnek, sól i pieprz
Kurczak w sosie pomarańczowym z chilli
sok z pomarańczy, skórka i sos chilli, odrobina soli
Kurczak w sosie pomarańczowym z chilli
mięso obtaczamy w marynacie i wkładamy do lodówki
Kurczak w sosie pomarańczowym z chilli
obsmażamy na dużym ogniu żeby mięso się zarumieniło