glogowscy.nl

glogowscy.nl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Kurczak w sosie z czerwonego wina

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna potrawa z dodatkiem wina

Kurczak w sosie z czerwonego wina

Składniki:

Kurczak w sosie z czerwonego wina

 

  • 2 małe filety z kurczaka,
  • łyżka masła
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina,
  • 2 żółtka,
  • 20 dag. wędzonego boczku,
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • maggi

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie z czerwonego wina
Filety kroimy w kostkę ,przyprawiamy pieprzem i solą i smażymy na rozgrzanym oleju. Do garnuszka wrzucamy masło i roztapiamy. .Pokrojoną w kostkę cebule i boczek podsmażamy Wino wlewamy do naczynia, dodajemy żółtka i ubijamy mikserem lub trzepaczką. Do ubitej piany dodajemy maslo, boczek i cebulę. Wszystko intensywnie mieszamy i wlewamy do mięsa. Trzymamy na ogniu ok 5 minut. Podajemy z ziemniakami i surówka.