grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Migdałowy kurczak w sosie z kiwi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Podsmażane piersi kurczaka z płatkami migdałowymi, ziołami prowansalskimi w śmietanowym sosie z kiwi.

Migdałowy kurczak w sosie z kiwi

Składniki:

Migdałowy kurczak w sosie z kiwi

 

Sposób przygotowania:

Migdałowy kurczak w sosie z kiwi

Przygotowanie kurczaka

Migdałowy kurczak w sosie z kiwi
Mięso z piersi kurczaka możemy zastąpić np. mięsem z indyka.

Umyte i osuszone mięso z piersi kurczaka kroimy w dużą kostkę.

W misce mieszamy 2 łyżki mąki, 2 łyżeczki ziół prowansalskich. Doprawiamy solą i pieprzem.

Mięso obtaczamy w mące z ziołami tak, aby wszystkie kawałki były równomiernie pokryte.

Przygotowanie kurczaka w migdałach

Migdałowy kurczak w sosie z kiwi
Płatki migdałowe powinny być uprażone na zloty kolor.

Kurczaka podsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni z 2-3 łyżkami oliwy z oliwek do uzyskania złotego koloru.

2-3 minuty przed końcem smażenia dodajemy płatki migdałowe, które delikatnie prażymy.

Przygotowanie sosu z kiwi

Migdałowy kurczak w sosie z kiwi
Sos gotujemy dopóki nie zgęstnieje i nie uzyska kremowej konsystencji.

Kiwi blendujemy na gładką konsystencję. W garnuszku mieszamy zblendowane kiwi ze śmietaną i 1 łyżką mąki.

Doprawiamy solą i pieprzem. Sos bardzo dokładnie mieszamy, gotujemy na małym ogniu przez ok. 4-5 minuty.

Przygotowanie dania

Migdałowy kurczak w sosie z kiwi

Na talerz przekładamy przygotowanego kurczaka. Dekorujemy sosem z kiwi, płatkami migdałowymi i owocem kiwi.