Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Kurczak w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ciekawy sposób na kurczaka

Kurczak w warzywach

Składniki:

Kurczak w warzywach

 

  • 20 dag makaronu (np. świderków)
  • sól
  • biały pieprz
  • 2 tosty
  • 4 łyżki oleju
  • 40 dag piersi kurczaka
  • 1 mała główka sałaty rzymskiej
  • lub lodowej
  • 25 dag ogórka sałatkowego
  • 30 dag marchewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w warzywach
Zagotować w rondlu osoloną wodę. Do wrzątku włożyć makaron, gotować 10 minut na średnim ogniu. Pieczywo łosiowe pokroić w kostkę, zrumienić na 2 łyżkach oleju. Zdjąć z patelni, odłożyć. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mocno rozgrzać na dużej patelni pozostały olej, smażyć na nim mięso ok. 10 minut na średnim ogniu. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Zdjąć z patelni, pokroić w plasterki. Sałatę oczyścić, opłukać, pokroić w paski. Ogórek pokroić w półplasterki. Marchewki oczyścić, obrać, również pokroić w cienkie plasterki. Czosnek obrać, posiekać. Przygotować sos: jajko utrzeć mikserem z musztardą i czosnkiem. Nie przerywając ucierania powoli wlewać oliwę. Sos musztardowy przyprawić na pikantnie solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Makaron odcedzić, dobrze osączyć, wymieszać z sałatą, ogórkami i marchewkami. Polać sosem majonezowym, posypać grzankami. Na wierzchu ułożyć plasterki kurczaka. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.