dziubek123

dziubek123

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Kurczak w winie 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Potrawa jest romantyczna, a zarazem delikatna. Sprawdza się zarówno na większych przyjęciach, jak i na skromnych kolacjach we dwoje.

Kurczak w winie 4

Składniki:

Kurczak w winie 4

 

  • Przygotuj:
  • ok. 13 dag suszonych śliwek
  • ok. 1,5 kilograma kurczaka
  • 10 dag masła
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • mąka
  • oliwa
  • ok. 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • pół szklanki bulionu
  • 1 czerwona papryka
  • cebula
  • łyżka rozmarynu
  • 2 gruszki
  • skórka z jednej cytryny
  • sól

Sposób przygotowania:

Kurczak w winie 4
Pierwszym etapem przygotowywania potrawy jest namoczenie śliwek przez całą noc. Potem gotujemy je wraz z cukrem pudrem. Następnie porcje kurczaka panierujemy w mące z solą i smażymy na maśle z oliwą. Następnie na tym samym tłuszczu dusimy paski papryki. Potem dwie łyżki mąki mieszamy z winem i bulionem i gotujemy. Dodajemy do tego wywar ze śliwek, sól, cebulę, rozmaryn, skórkę z cytryny i gruszki. Gotujemy około trzech minut. Następnie wkładamy mięso, śliwki i dusimy do miękkości. Na koniec wyjmujemy cebulę i skórkę. Danie gotowe, smacznego!