Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Kurczak w winie z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Proponowany kurczak jest smaczny i niedrogi.

Kurczak w winie z pieczarkami

Składniki:

Kurczak w winie z pieczarkami

 

  • 1,2 kg kurczaka
  • 2 gałązki świeżej szałwii
  • sól, pieprz
  • szczypta papryki w proszku
  • 2 łyżki oleju
  • 10 dkg szalotki
  • 1/2 l wina wytrawnego
  • 1/4 l bulionu drobiowego
  • 20 dkg pieczarek
  • 200 ml śmietany kremówki

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w winie z pieczarkami
Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Świerzą szałwię opłukać i osuszyć. Poodrywć listki z gałązek szałwii, kilka listków odłożyć do dekoracji a resztę drobno posiekać. Porcję kurczaka natrzeć solą , pieprzem, papryką i szałwią, a następnie obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Cebulę obrać, pokroić dodać do kurczaka, zalać winem i bulionem. Gotować na wolnym ogniu około 15 min. Mięso wyjąć i odłożyć w ciepłe miejsce. Wywar gotować tak długo, aż pozostanie 1/2 litra płynu. Pieczarki oczyścić, pokroić w ćwiartki, dodać do wywaru razem ze śmietaną kremówką i zagotować. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Porcje kurczaka podawać z sosem, przybrane listkami szałwii.