Sposób przygotowania:
Kurczak w winie z pieczarkami
Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Świerzą szałwię opłukać i osuszyć. Poodrywć listki z gałązek szałwii, kilka listków odłożyć do dekoracji a resztę drobno posiekać. Porcję kurczaka natrzeć solą , pieprzem, papryką i szałwią, a następnie obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Cebulę obrać, pokroić dodać do kurczaka, zalać winem i bulionem. Gotować na wolnym ogniu około 15 min. Mięso wyjąć i odłożyć w ciepłe miejsce. Wywar gotować tak długo, aż pozostanie 1/2 litra płynu. Pieczarki oczyścić, pokroić w ćwiartki, dodać do wywaru razem ze śmietaną kremówką i zagotować. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Porcje kurczaka podawać z sosem, przybrane listkami szałwii.