Kurczak w ziolach i sosie smietanowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smak prowansji ukryty w soczystym miesie i aromatycznym sosie.

 Kurczak w ziolach i sosie smietanowym

Składniki:

Kurczak w ziolach i sosie smietanowym

 

  • filet z piersi kurczaka
  • ziola prowanslaskie
  • papryka mielona
  • sol
  • pieprz
  • lyzka porto

 

 

  • Ryz jako dodatek

Sposób przygotowania:

Kurczak w ziolach i sosie smietanowym
Mieso z kurczaka, oczyszczamy i kroimy na dwa mniejsze filety. Rozbijamy delikatnie, nastepnie oproszamy podanymi przyprawami. Smazymy na odrobinie oliwy, az mieso sie delikatnie zarumieni i odstawiamy. W tym czasie z cieplego (nie goracego) buliony i reszty podanycg skladnikow robimy sos, zageszczajac go lyzka maki. By nie bylo grudek mozemy uzyc blendera do wymieszania sosu. Przygotowujemy ryz zgodnie z instrukcja na opakowaniu. W czasie gdy ryz sie gotuje, kladziemy spowrotem na ogien kurczaka. podlewamy go odrobina sosu, wody i porto, tak podduszamy do czasu gdy ryz bedzie gotowy. Na koniec podajemy z ryzem polanym sosem. Mieso rowniez polewamy sosem. Smacznego :)