mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Kurczak z brokułami w białym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niskotłuszczowa potrawa duszona w białym winie

Kurczak z brokułami w białym winie

Składniki:

Kurczak z brokułami w białym winie

 

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 600g brokułów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kurkumy
  • 150ml białego wina
  • 150ml rosołu warzywnego
  • 4 łyżki octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

Kurczak z brokułami w białym winie
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Brokuły umyć, oczyścić, podzielić na różyczki. Czosnek obrać, opłukać, przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w cienkie piórka. W woku rozgrzać oliwę, wsypać brokuły i paprykę, dusić 2minuty. Dodać czosnek, cebulę, przyprawić solą, pieprzem i kurkumą, dusić 2minuty. Warzywa podlać winem i rosołem, dodać ocet i mięso, dusić na małym ogniu 5minut, odparować część płynu. Potrawę wyłożyć na talerze.