Sposób przygotowania:
Kurczak z brzoskwiniami
Kawałki kurczaka ułożyć skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym. Sok pomarańczowy wymieszać z pokrojonym czosnkiem, łyżeczką soli, imbirem i gałką oraz syropem z brzoskwiń. Polać kurczaka.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st. C. Wstawić naczynie z potrawą i piec bez przykrycia przez ok. 50-60 minut często polewając mięso wytworzonym sosem. Drób powinien być całkowicie upieczony (sprawdzić).
Sos przelać do rondelka. Sprawdzić jego ilość - potrzeba około 11/2 szklanki . Jeśli zostało mniej - dolać wody, jeśli więcej - odparować. Dodać do sosu mąkę z wodą, wymieszać i gotować do zgęstnienia. Dodać skórkę pomarańczową, ćwierć łyżeczki soli i pieprz do smaku.
Brzoskwinie pokroić w cienkie plastry. Ułożyć plastry na kawałkach kurczaka, polać całość sosem i wstawić na 10 minut do piekarnika, aby danie dobrze się zagrzało.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st. C. Wstawić naczynie z potrawą i piec bez przykrycia przez ok. 50-60 minut często polewając mięso wytworzonym sosem. Drób powinien być całkowicie upieczony (sprawdzić).
Sos przelać do rondelka. Sprawdzić jego ilość - potrzeba około 11/2 szklanki . Jeśli zostało mniej - dolać wody, jeśli więcej - odparować. Dodać do sosu mąkę z wodą, wymieszać i gotować do zgęstnienia. Dodać skórkę pomarańczową, ćwierć łyżeczki soli i pieprz do smaku.
Brzoskwinie pokroić w cienkie plastry. Ułożyć plastry na kawałkach kurczaka, polać całość sosem i wstawić na 10 minut do piekarnika, aby danie dobrze się zagrzało.