Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kurczak z cytryną i rozmarynem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatne mięso z kurczaka ma to do siebie, że bardzo szybko przejmuje smaki z marynat. I tu możemy puścić wodzę fantazji, a za każdym razem mamy nową odsłonę.

Kurczak z cytryną i rozmarynem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak z cytryną i rozmarynem

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z cytryną i rozmarynem
Wymoczone w zimnej widzie pałki dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Składniki na marynatę mieszamy razem i mocno wcieramy, dorzucamy rozmaryn i skórki po cytrynie. Zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. A najlepiej na noc. Wyjmujemy z marynaty, pozostawiamy na sicie aby pozbyć się nadmiaru płynów. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy mięso i opiekamy z każdej strony. Następnie podlewamy marynatą, dorzucamy kawałki cytryny, posypujemy rozmarynem i dusimy do miękkości. Podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Kurczak z cytryną i rozmarynem
Mięso nacieramy marynatą , zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Kurczak z cytryną i rozmarynem
Już zamarynowane wykładamy na sito aby ociekło z nadmiaru płynów.
Kurczak z cytryną i rozmarynem
Najpierw opiekamy mięso, a następnie dusimy podlewając marynatą.