Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Ziołowy kurczak z cytryną i cieciorką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne soczyste, aromatyczne od świeżych ziół mięso z chrupiącą skórką. Rewelacja :)

Ziołowy kurczak z cytryną i cieciorką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziołowy kurczak z cytryną i cieciorką

 

  • Składniki:

 

  • · wiejski kurczak

 

  • · puszka cieciorki

 

 

 

  • · łyżka drobno posiekanego świeżego tymianku

 

  • · łyżka drobno posiekanego świeżego estragonu

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ziołowy kurczak z cytryną i cieciorką
Oczyszczonego i osuszonego kurczaka smarujemy od środka odrobiną oleju, solimy i pieprzymy. Delikatnie za pomocą palców robimy miejsce pomiędzy skórą a mięsem. Miękkie masło ucieramy z posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Ziołowym masełkiem nacieramy mięso kurczaka pod skórką. Dokładnie rozprowadzamy uważając, by nie rozerwać skórki. Do środka kurczaka przekładamy cieciorkę wymieszaną z odrobiną oleju, solą i pieprzem. Na sam koniec do środka wkładamy wyszorowaną i sparzoną cytrynę. Nóżki związujemy. Kurczaka z każdej strony skrapiamy olejem, solimy i pieprzymy. Pieczemy na piekarnikowej kratce, pod spodem umieszczamy piekarnikową blachę z wodą. Termoobieg, pierwsze 15 minut- temp. 240 stopni, kolejne 80-90 minut - 180. Od czasu do czasu mięso spryskujemy odrobiną oleju. Smacznego!
Ziołowy kurczak z cytryną i cieciorką
Etap 1 Ziołowy kurczak z cytryną i cieciorką - smarowanie masłem
Ziołowy kurczak z cytryną i cieciorką
Etap 2 Ziołowy kurczak z cytryną i cieciorką - faszerowanie cieciorką
Ziołowy kurczak z cytryną i cieciorką
Etap 3 Ziołowy kurczak z cytryną i cieciorką - gotowy do pieczenia
Ziołowy kurczak z cytryną i cieciorką
Etap 4 Ziołowy kurczak z cytryną i cieciorką - pieczenie