Sposób przygotowania:
Ziołowy kurczak z cytryną i cieciorką
Oczyszczonego i osuszonego kurczaka smarujemy od środka odrobiną oleju, solimy i pieprzymy. Delikatnie za pomocą palców robimy miejsce pomiędzy skórą a mięsem. Miękkie masło ucieramy z posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Ziołowym masełkiem nacieramy mięso kurczaka pod skórką. Dokładnie rozprowadzamy uważając, by nie rozerwać skórki. Do środka kurczaka przekładamy cieciorkę wymieszaną z odrobiną oleju, solą i pieprzem. Na sam koniec do środka wkładamy wyszorowaną i sparzoną cytrynę. Nóżki związujemy. Kurczaka z każdej strony skrapiamy olejem, solimy i pieprzymy. Pieczemy na piekarnikowej kratce, pod spodem umieszczamy piekarnikową blachę z wodą. Termoobieg, pierwsze 15 minut- temp. 240 stopni, kolejne 80-90 minut - 180. Od czasu do czasu mięso spryskujemy odrobiną oleju. Smacznego!